Op 05 juli 1916 wordt het landgoed “Kieftveen” openbaar geveild en bestaat uit 29 percelen. Te weten; een nieuw herenhuis met schuur, stalling, moestuin, boomgaard, siertuin, nieuwe boerenwoning met schuur erf, weiland, bouwland, lanen, wegen, grot visvijver, jonge dennen- en loofbos, samen gevat bedraagt de grootte iets meer dan 114 ha en het start bedrag is f 73.580,00 gulden. Het landgoed wordt door de heer Gustaaf Wilhelm (Willem) Koopman aangekocht voor f 81.080,00 gulden. Hij woonde in Hilversum en als beroep landbouwdeskundige, later gaat hij wonen hij in Voorthuizen, op het landhuis “Het Kieftveen” Dhr. Willem Koopman is getrouw met Aleida Margareth Theodora Ledeboer, hij is geboren te Soerabaja in Indonesië en zij te Semarang in Indonesië. Toen zij in Arnhem trouwde woonde hij in Zilisteanca te Roemenië en zij in Arnhem. Een onbevestigd verhaal is dat hij in Roemenië zijn geld heeft verdiend. Uit dit huwelijk zijn Gert Jan, Sophia Anna Geertruida en Wim geboren. De foto rechts is genomen in 1918 en Gert Jan zit rechts. (klik op de foto, om deze te vergroten)
Dhr. Koopman heeft voordat hij het landgoed Kieftveen kocht , ook nog financiële belangen bij de “Boterfabrieken Nijkerk en Putten” Hij richtte voor het beheer van het landgoed “Het Kieftveen” de: N.V. Landbouw & Handel Maatschappij “Het Kieftveen” op. Hij had veel arbeiders in dienst, die het landgoed bewerkte, de opbrengsten van dit landgoed leverden een goed resultaat bij verkoop. Ook hield hij zich bezig met kweken van vruchten en met de Barneveldse hoenders. Tijdens de jaren 1919 heeft het vee van het landgoed ook last gehad van het “mond en klauwzeer”. Ook sluit hij dit jaar een hypotheek af van van f 120.000,00 gulden bij de “Internationale Crediet- en Handelsvereeniging Rotterdam”, als onderpand geeft hij het landgoed “Het Kieftveen” aan. Op de foto hiernaast een hoenderhok op het landgoed van Kieftveen. (klik op de foto, om deze te vergroten)
Bij de fam. Koopman zijn, zoals eerder vermeld, drie kinderen geboren, voor hun eerste zoon Gert Jan en hun tweede kind, dochter Sofia, hebben zij aan de Langezuiderweg twee woningen laten bouwen. Te weten GertJanshoeve en Sofiahoeve, hun derde kind, zoon Wim, is hulpbehoevend geboren en is op zijn veertiende jaar overleden.
In de jaren hierna verkoopt dhr. Koopman steeds meer delen van zijn landgoed per veiling. Einde 1924, begin 1925 verkoopt hij o.a. een boerenhuis (GerritJanshoeve) met 13 ha grond onderhands aan dhr. Cornelis van de Munt (mijn opa). De toenmalige overeengekomen koopsom bedroeg f 18.560,00. Hij gaat begin 1926 een hypotheek aan bij N.V. Nederlandsche Hypotheekbank te Veendam voor f 13.000,00. Het achterhuis (stallen enz.) heeft hij (laten doen) er aangebouwd. Ook heeft dhr. Koopman in 1925 een boerderij aan Kieftveen 7 verkocht, later bekend als “Vredeoord”, (Fam. van de Fliert, nu TopTotaal) aan Johannes Kamphorst en aan Evert Davelaar ook een boerderij (waarschijnlijk gelegen aan het Kieftveen 8, waar onder ander Gijs Panhuis heeft gewoond))
Wordt vervolgd!