Kieftveen is vroeger waarschijnlijk ontstaan door het afgraven van turf. In de omgeving heb je meer “veenwaters” en boerderijnamen met vogelnamen, zoals; Wulperveen, Kraaienveen, Meeuwenveen en daarnaast nog Grijzeveen, Pollenveen. Er zijn twee lezingen wat betreft de naam Kieftveen, te weten; dat op het laaggelegen land in omgeving veel kieviten broeden en hun jongen daar groot brachten (rijk voedsel gebied). De andere is; tijdens de maalschappen periode lag dit veen op de grens van het maalschap Garderen en het maalschap Voorthuizen. Op deze niet ontgonnen gebieden van bos, heide en wildgras lieten de schaapherders hun schapen weiden. Maar om hun vacht schoon te krijgen, werden de schapen gewassen en waar kon dat beter dan in een plas met water. Maar omdat plas met water op de maalgrens was gelegen, kreeg men onenigheid, wie (eerste) recht had om de schapen te wassen. Men ging dus “kijven”, “kiften” en zo is de naam door tijd heen verbasterd naar “Kieftveen” en later werd de omliggende omgeving ook als zodanig benoemd. (klik op foto, om deze te vergoten)
De heer L.N.J. Knotnerus heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van 115 ha (on ontwikkeld) landgoed rondom de plas Kieftveen. Op30 september heeft de Raadsvergadering in Barneveld beslist dat de hr. Knotnerus 24 ha land mag aankopen , in de nabijheid van het vroegere tolhuis “nummer negen”, voor een bedrag van f 4.000 (gulden). De volgende afspraken zijn gemaakt; ontwikkeling van het land en dat de schaapherders het recht blijven houden om de schapen te mogen wassen.
In het jaar 1911 verkopen de maalschappen Voorthuizen en Garderen percelen grond, waaronder “het Kieftveen” aan dhr. Leendert Nicolaas Johannes Knottnerus wonende te Utrecht en van beroep Tuinbouwkundige. Om het landgoed te ontwikkelen, moet men de schralen grond verrijken met voedingstoffen voor weilanden, tuinderijen en landbouwgronden. Het aanbrengen van de traditionele bemesting was toen veel te duur en men ging toen over op “kunstmest”.Met medewerking van de “Nederlandsche Heidemaatschappij” en met behulp van veel Kalk, Kaïniet, Thomasphosphaat en Chilisalpeter het landgoed omgeploegd. (klik op de foto, om deze te vergroten)
Later is dhr. Knottnerus in Voorthuizen gaan wonen. Hij heeft succes met het ontginnen van het landgoed, reeds in 1912 oogst hij de eerste haver en in 1913 graasde het vee en werd de eerste rogge binnengehaald. Het succes was toen ook niet onopgemerkt gebleven, want op 29 augustus 1912 bezoekt Z.K.H. Prins Henderik, onder ander de ontginningen op Kieftveen. Dhr. Knottnerus en zijn vader ds. Knottnerus ontvingen het gezelschap, zij hebben per voet 2 uur gewandeld door het gebied. Daarna gebruikte men de thee onder het veranda van het onderkomen van dhr. Knottnerus en om 17:00 uur vertrok het gezelschap weer per auto naar Het Loo.
Het landhuis : “Het Kieftveen” (op de hoek van de Apeldoornsestraat / Lange Zuiderweg) heeft hij laten bouwen en is in 1912 gereed. (klik op deze foto, om deze te vergroten)
Dhr. Knottnerus roert zich op op het sociale terrein in Voorthuizen; hij zit 0.a. in de commissie van “Kerstfeest Oostenrijksche kinderen te Voorthuizen”
Op 05 juli 1916 wordt het landgoed “Kieftveen” openbaar geveild en bestaat uit 29 percelen. Te weten; een nieuw herenhuis met schuur, stalling, moestuin, boomgaard, siertuin, nieuwe boerenwoning met schuur erf, weiland, bouwland, lanen, wegen, grot visvijver, jonge dennen- en loofbos, samen gevat bedraagt de grootte iets meer dan 114 ha en het start bedrag is f 73.580,00 gulden. Het landgoed wordt door de heer Gustaaf Wilhelm (Willem) Koopman aangekocht voor f 81.080,00 gulden. Hij woonde in Hilversum en als beroep landbouwdeskundige, later gaat hij wonen hij in Voorthuizen, op het landhuis “Het Kieftveen” Dhr. Willem Koopman is getrouw met Aleida Margareth Theodora Ledeboer, hij is geboren te Soerabaja in Indonesië en zij te Semarang in Indonesië. Toen zij in Arnhem trouwde woonde hij in Zilisteanca te Roemenië en zij in Arnhem. Een onbevestigd verhaal is dat hij in Roemenië zijn geld heeft verdiend. Uit dit huwelijk zijn Gert Jan, Sophia Anna Geertruida en Wim geboren. De foto rechts is genomen in 1918 en Gert Jan zit rechts. (klik op de foto, om deze te vergroten)
Dhr. Knottnerus verblijft nog enige tijd in Voorthuizen en in 1919 duikt hij op in Zelhem in de nabijheid van Doetinchem, hij is getrouwd met Hendrika Karelina Schrevel. Hij wordt directeur van een N.V. genaamd: “De Ontginning het Wolfersveen”. De taak van deze NV is het ontginnen van het landgoed Wolfersveen, de grootte bedraagt 350 ha.
Dhr. Koopman heeft voordat hij het landgoed Kieftveen kocht , ook nog financiële belangen bij de “Boterfabrieken Nijkerk en Putten” Hij richtte voor het beheer van het landgoed “Het Kieftveen” de: N.V. Landbouw & Handel Maatschappij “Het Kieftveen” op. Hij had veel arbeiders in dienst, die het landgoed bewerkte, de opbrengsten van dit landgoed leverden een goed resultaat bij verkoop. Ook hield hij zich bezig met kweken van vruchten en met de Barneveldse hoenders. Tijdens de jaren 1919 heeft het vee van het landgoed ook last gehad van het “mond en klauwzeer”. Ook sluit hij dit jaar een hypotheek af van van f 120.000,00 gulden bij de “Internationale Crediet- en Handelsvereeniging Rotterdam”, als onderpand geeft hij het landgoed “Het Kieftveen” aan. Op de foto hiernaast een hoenderhok op het landgoed van Kieftveen. (klik op de foto, om deze te vergroten)
Bij de fam. Koopman zijn, zoals eerder vermeld, drie kinderen geboren, voor hun eerste zoon Gert Jan en hun tweede kind, dochter Sofia, hebben zij aan de Langezuiderweg twee woningen laten bouwen. Te weten GertJanshoeve en Sofiahoeve, hun derde kind, zoon Wim, is hulpbehoevend geboren en is op zijn veertiende jaar overleden.
In de jaren hierna verkoopt dhr. Koopman steeds meer delen van zijn landgoed per veiling. Einde 1924, begin 1925 verkoopt hij o.a. een boerenhuis (GerritJanshoeve) met 13 ha grond onderhands aan dhr. Cornelis van de Munt (mijn opa). De toenmalige overeengekomen koopsom bedroeg f 18.560,00. Hij gaat begin 1926 een hypotheek aan bij N.V. Nederlandsche Hypotheekbank te Veendam voor f 13.000,00. Het achterhuis (stallen enz.) heeft hij (laten doen) er aangebouwd. Ook heeft dhr. Koopman in 1925 verkocht een boerderij aan (waarschijnlijk) Kieftveen 7, Vredeoord, Fam. van de Fliert, nu TopTotaal) aan Johannes Kamphorst en aan Evert Davelaar ook een boerderij (waarschijnlijk gelegen aan de Welgelegenweg, in de nabijheid van huifkar-chalets)
In het jaar 1927 richt dhr. Koopman, die al eigenaar was van “N.V. Landbouw- en Handel Maatschappij “Het Kieftveen”, de “N.V. Welgelegen” op, deze boerderij had als adres Kieftveen 5. Als kapitaal f 150.000,00 verspreidt over 100 aandelen, waarvan f 80.000,00 wordt volgestort en geplaatst.
In het jaar 1928 werd o.a. de streek Kieftveen van elektriciteit voorzien door de P.G.E.M.
Wordt vervolgd!