De heer L.N.J. Knotnerus heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van 115 ha (on ontwikkeld) landgoed rondom de plas Kieftveen. Op30 september heeft de Raadsvergadering in Barneveld beslist dat de hr. Knotnerus 24 ha land mag aankopen , in de nabijheid van het vroegere tolhuis “nummer negen”, voor een bedrag van f 4.000 (gulden). De volgende afspraken zijn gemaakt; ontwikkeling van het land en dat de schaapherders het recht blijven houden om de schapen te mogen wassen.
In het jaar 1911 verkopen de maalschappen Voorthuizen en Garderen percelen grond, waaronder “het Kieftveen” aan dhr. Leendert Nicolaas Johannes Knottnerus wonende te Utrecht en van beroep Tuinbouwkundige. Om het landgoed te ontwikkelen, moet men de schralen grond verrijken met voedingstoffen voor weilanden, tuinderijen en landbouwgronden. Het aanbrengen van de traditionele bemesting was toen veel te duur en men ging toen over op “kunstmest”.Met medewerking van de “Nederlandsche Heidemaatschappij” en met behulp van veel Kalk, Kaïniet, Thomasphosphaat en Chilisalpeter het landgoed omgeploegd. (klik op de foto, om deze te vergroten)
Later is dhr. Knottnerus in Voorthuizen gaan wonen. Hij heeft succes met het ontginnen van het landgoed, reeds in 1912 oogst hij de eerste haver en in 1913 graasde het vee en werd de eerste rogge binnengehaald. Het succes was toen ook niet onopgemerkt gebleven, want op 29 augustus 1912 bezoekt Z.K.H. Prins Henderik, onder ander de ontginningen op Kieftveen. Dhr. Knottnerus en zijn vader ds. Knottnerus ontvingen het gezelschap, zij hebben per voet 2 uur gewandeld door het gebied. Daarna gebruikte men de thee onder het veranda van het onderkomen van dhr. Knottnerus en om 17:00 uur vertrok het gezelschap weer per auto naar Het Loo.
Het landhuis : “Het Kieftveen” (op de hoek van de Apeldoornsestraat / Lange Zuiderweg) heeft hij laten bouwen en is in 1912 gereed. Dhr. Knottnerus roert zich op op het sociale terrein in Voorthuizen; hij zit o.a. in de commissie van “Kerstfeest Oostenrijkse kinderen te Voorthuizen”. Dhr. Knottnerus verblijft nog enige tijd in Voorthuizen en in 1919 duikt hij op in Zelhem in de nabijheid van Doetinchem, hij is getrouwd met Hendrika Karelina Schrevel. Hij wordt directeur van een N.V. genaamd: “De Ontginning het Wolfersveen”. De taak van deze NV is het ontginnen van het landgoed Wolfersveen, de grootte bedraagt 350 ha. (klik op deze foto, om deze te vergroten)